Artikel 34 van 46

Hoe breng je fotobehang aan?

Hoe breng je fotobehang aan? 

Nieuwe uitstraling aan je interieur geven? Heb je het idee om fotobehang in jouw woning aan te brengen? Dan begin je uiteraard met het vinden van de geschikte foto. Wil je een persoonlijke foto van een vakantie? Een familiefoto of foto van jullie favoriete plek? Het kiezen van de juiste foto is het uitgangspunt voor een stijlvol, gezellig en fijn interieur. Hiermee wordt immers de basis gelegd. Heb je al een keuze gemaakt? Dan kan het behangen beginnen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In deze blog leggen wij uit.  

Wat heb je nodig om te behangen? 

Voordat we het behang stappenplan toelichten geven we tips over de benodigdheden. Indien je eerst het oude behang moet verwijderen kun je het beste gebruik maken van een behangstomer. Hiermee kan je gemakkelijk en snel behang verwijderen. Mochten er toch nog resten op de muur blijven zitten dan raden wij aan om hier een plamuurmes voor te gebruiken. Met een plamuurmes kunnen ook oneffenheden gedicht worden. Als je gaat behangen kun je ervoor kiezen om alle benodigdheden op de grond te leggen. Makkelijker is het gebruiken van een behangtafel. Hierop kun je gemakkelijk behangbanen op de juiste lengte snijden. Andere benodigdheden zijn een lijmborstel, behangplaksel en een scherp mes. Voor het aanbrengen van het behang maak je gebruik van een speciale spatel of behangdrukker.  

Stappenplan:

Stap 1: de voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een uitspraak wat ook zeker in het geval van behangen geldt. Zorg er daarom eerst voor dat de muur die je gaat behangen mooi egaal is. Zo moeten gaatjes opgevuld worden en de wand glad geschuurd. Mochten er stopcontacten en lichtschakelaars op de muur aanwezig zijn is het verstandig deze van de wand te halen. 

Stap 2: voorstrijken 

Voor een optimale hechting is het belangrijk om de muur voor te strijken. Vooral bij muren die poreus of heel zuigend zijn is dit verstandig. Maar wat is voorstrijk? Dit is een hele dunne en waterige substantie. Breng dit aan en laat het minimaal een nacht goed drogen.  

Stap 3: uitrollen

Haal de rollen behang uit de verpakking. Doe dit door voorzichtig de verpakking te verwijderen. Rol het fotobehang uit op een (schone) vloer en leg deze op de juiste volgorde.  

Stap 4: fotobehang aanbrengen

Breng de speciale behanglijm aan op de muur. Vrijwel meteen daarna dien je het fotobehang op de muur te bevestigen. Indien mogelijk raden wij aan dit met twee personen te doen. Plaats de baan recht en begin in een bovenhoek. Als de baan goed zit duw je het met behulp van een speciale spatel of behangdrukker tegen de muur. Door gebruik te maken van een speciale spatel of behangdrukker voorkom je bobbels met lucht.  

Stap 5: afwerken 

Indien er overtollig lijm op de muur zit kan dit met een vochtig doekje van de muur worden verwijderd. Loop het behang ook nog even na op lijmresten. Indien er toch nog luchtbellen aanwezig zijn kan dit met behulp van de spatel worden verwijderd.  

Tips bij het behangen 

  1. Lees de instructie goed door  
  2. Loop de wanden goed na op scheuren en gaten 
  3. Maak de wand schoon en droog 
  4. Behandel de muur met voorstrijk 
     

 

© 2007 - 2024 www.behangwereld.nl | sitemap | rss