Artikel 50 van 52

Hoeveel behang heb ik nodig?

Hoeveel behang heb ik nodig? 

Dat is een vraag die we vaak voorbij horen komen, hoeveel behang heb ik nodig? Dit is voor veel doe-het-zelvers nog een lastig onderdeel wanneer je van plan bent om de muur van behang te voorzien. De belangrijkste tip zullen we je alvast verklappen en dat is, meten is weten! Afhankelijk van de hoogte en de breedte van de muur die je wilt behangen, kun je berekenen hoeveel behangrollen je nodig hebt. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je de muur voorziet van behang met patroon dat hier weer een ander rekensommetje voor nodig is dan wanneer je de muur voorziet van effen behang. Benieuwd naar hoe je dit het beste uit kunt rekenen? Lees deze blog dan snel verder, we leggen het je graag uit. 

Wat moet je weten? Pak de rolmaat er maar bij!  

  • De breedte van je muur 
  • De hoogte van je muur 
  • Zijn er oneffenheden? 
  • De lengte die je uit een rol behangpapier haalt 
  • De breedte die je uit een rol behangpapier haalt  
  • De grootte van het patroon 

Aan de hand van bovenstaande punten kun je gaan berekenen hoeveel behang je nodig hebt. Zijn er oneffenheden op je muur? Deze kun je dan eerst corrigeren. Hierbij kun je denken aan gaten in de muur, deze kun je opvullen met een muurvuller. Zo krijg je het mooiste resultaat wanneer je je muur gaat behangen.  

Zo bereken je hoeveel rollen behang je nodig hebt 

Houd er rekening mee dat de hoeveelheid die je nodig hebt kan verschillen per type behang. We zullen een paar verschillende rekensommetjes voor je op een rijtje zetten. één rol behang is in de meeste gevallen 10 meter lang en 53 cm breed.  

Behang zonder patroon ook wel effen behang genoemd. Bereken als eerst het aantal banen dat je nodig hebt. Deel de breedte van je muur door de breedte van de behangrol. Het resultaat mag je naar boven afronden. We hebben liever te veel als te weinig.  

Bijvoorbeeld: De muur is 3 meter breed (300 cm) 300: 53 = 5,66 afgerond 6 banen.  

Nu gaan we uitrekenen hoeveel banen je uit een rol kunt halen. Laten we zeggen dat de muur 260 cm hoog is. Hier mag je nog eens 15 cm extra bij rekenen dus 260 + 15 = 275 cm. Vervolgens kun je de lengte van de behangrol delen door de lengte van de muur.  

Bijvoorbeeld: 10 meter = 1000cm. 1000: 275 = 3,63 afgerond 4 banen. 

Nu kun je uitrekenen hoeveel rollen je nodig hebt. Dit kun je doen door het aantal banen van de breedte van de muur te delen door de banen van de lengte van de muur.  

Bijvoorbeeld: 6: 4 = 1,5 afgerond 2 rollen.  

De rekensom in het kort bij een muur van 3 meter breed en 2,6 meter hoog: 

Breedte muur delen door breedte behangrol: 300: 53 = 5,66 afgerond 6 banen 

Hoogte muur plus 15 cm | Lengte behangrol delen door lengte van de muur 260 + 15 = 275 en dan 1000: 275 = 3,63 afgerond 4 banen 

Aantal banen breedte muur delen door aantal banen lengte muur 6: 4 = 1,5 afgerond 2 rollen. 

Dus je hebt dan twee rollen nodig om je muur te voorzien van behang zonder patroon.  

Behang met patroon. Hier is weer een ander rekensommetje voor nodig als bij effen behang. Laten we weer beginnen met het aantal banen te berekenen aan de hand van de breedte van de muur en de breedte van de rol. 300: 53 = 5,66 afgerond 6 banen. 

Vervolgens bereken je het aantal patronen op de rol. De patroonhoogte is bijvoorbeeld 32 cm. En dan deel je de lengte van de rol door de patroonhoogte. Zoals al eerder opgenoemd één rol is 10 meter (1000cm) 1000: 32 = 31,25 deze mag je dan afronden naar 31 patronen per rol. 

Hierna bereken je hoeveel patronen je per baan hebt. Dit doe je door de hoogte van de muur door de patroonhoogte te delen, we houden weer dezelfde hoogte aan als net en dat is 260cm. 260: 32 = 8,12 afgerond 9 patronen per baan. Vervolgens deel je het aantal patronen per rol door het aantal patronen per baan. 31: 9 = 3,44 deze mag je naar beneden afronden en kom je dus uit op 3 banen.  

Nu kun je uitrekenen hoeveel rollen je nodig hebt! Dit kun je doen door het aantal banen van de eerste stap, 8 banen dus te delen door het aantal banen per rol. Bijvoorbeeld: 8: 3 = 2,66 afgerond 3. Je hebt dus 3 rollen nodig!  

De rekensom in het kort bij een muur van 3 meter breed en 2,6 meter hoog: 

Breedte muur delen door breedte behangrol: 300: 53 = 5,66 afgerond 6 

De patroonhoogte delen door de rolhoogte: 1000: 32 = 31,25 afgerond 31 patronen per rol 

Hoogte muur delen door patroonhoogte: 260: 32 = 8,12 afgerond 9 patronen per baan 

Aantal banen eerste stap delen door het aantal banen per rol: 8: 3 = 2,66 afgerond 3. 

Nu weet je hoe je uit kunt rekenen hoeveel behangrollen je nodig hebt wanneer je de muur gaat voorzien van behang met patroon. Zit je nog te twijfelen wat voor behang met patroon je gaat nemen? Neem dan eens een kijkje in onze webshop, we hebben een groot aanbod aan verschillende behangsoorten met verschillende patronen.  

Behangwereld.nl is dé behangspecialist 

Het is een rekensommetje, gelukkig hebben we anno 2022 in de meeste gevallen een rekenmachine bij de hand. Twijfel je toch nog over hoeveel rollen je nodig hebt? Neem dan contact met ons op. De specialisten van Behangwereld.nl helpen je graag met het berekenen van de juiste aantallen rollen behang die je nodig hebt.  

Wil je liever de deur niet uit voor alle benodigdheden? Alle benodigdheden voor jouw behangklus bestel je snel en gemakkelijk in onze webshop.  

© 2007 - 2024 www.behangwereld.nl | sitemap | rss