Artikel 48 van 48

Muren behangen

Muren behangen tips

Heb je nieuw behang gekocht in de webshop van Behangwereld? Dan wil je natuurlijk dat dit zo mooi mogelijk op de muur wordt aangebracht. Muren behangen kan namelijk een lastige klus zijn, zeker voor de eerste keer. In deze blog geven wij jou tips en een stappenplan voor een zo mooi mogelijk eindresultaat!
 

Voorbereidingen

Voordat je kunt beginnen met behangen is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft. Vervolgens kun je gaan uitrekenen hoeveel behang nodig is voor deze klus. 

Oud behang verwijderen
Is jouw muur al voorzien van behang? Dan is het van belang dat je de oude laag behang verwijderd. Dit kun je doen door de muur vochtig te maken met warm water of behangafweek. Wanneer het behang vochtig is, is het makkelijker los te halen van de muur. Hiervoor kun je gebruikmaken van een plamuurmes om de randjes los te trekken. Een tweede optie is om gebruik te maken van een stoomapparaat. Bij het stomen wordt het behang ook vochtig en zal vervolgens makkelijk loslaten van de muur.

Beschadigingen opvullen
Voor een optimale hechting aan de muur is het belangrijk dat de muur egaal is. Heb je deukjes, gaatjes of andere oneffenheden in de muur? Dan is het belangrijk om dit zo egaal mogelijk te maken, dit kun je het beste doen met een muurvuller.

Zit er een groot kleurverschil in de muurkleur van nu en van het nieuwe behang? Dan raden wij je aan om de muur eerst te verven. Zo kun je voorkomen dat de kleurverschillen door het behang heenkomen.

Voorstrijken
Is jouw muur net gestuct en wil je deze gaan behangen? Dan raden wij je aan om eerst een laag voorstrijkmiddel aan te brengen. Deze muren hebben namelijk een sterk zuigende werking wat ervoor kan zorgen dat het behangplaksel in de muur trekt en het behang daardoor minder goed hecht.

 

Hoe behangen? Ons stappenplan voor behangen

Nadat je de nodige voorbereidingen hebt getroffen is het tijd om te beginnen met behangen! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt!

 

Stap 1: Het behang knippen

Om te beginnen dien je het behang op de juiste maat af te knippen/ snijden. Zorg ervoor dat iedere baan 10 centimeter langer is dan dat de muur hoog is. Zo hou je speling aan de onder en bovenkant wanneer je gaat behangen.

Stap 2: Loodrechte lijnen

Om de eerste baan behang te plakken kun je een loodrechte lijn tekenen op de muur. Dit kun je doen met behulp van een lange waterpas of een schietlood.

Stap 3: Het behang insmeren

Het insmeren van het behang kun je het beste doen door een of twee banen behang omgekeerd op tafel te leggen en deze in te smeren met behanglijm. Dit kun je het beste doen met een lijmkwast. Smeer het plaksel van het midden van de baan naar de randen toe en zorg dat alle plekken goed worden meegenomen. Vervolgens dien je de behanglijm de aangegeven tijd te laten inweken, zo voorkom je blazen in het behang (zie de tijd op het etiket van de rol).

Vliesbehang
Tegenwoordig is veel behang voorzien van een vliesrug, waardoor het behangplaksel direct tegen de muur aangebracht kan worden met een behanglijmroller. Dit maakt het behangen een stuk eenvoudiger. Raadpleeg het etiket voor het type behang. Gebruik voor vliesbehang behangplaksel welke is geschikt voor vliesbehang zoals Perfax Roze - Roll On

Stap 4: Het aanbrengen van de eerste baan behang

Het aanbrengen van de eerste baan behang voelt waarschijnlijk wat onwennig, maar dit gaat zeker lukken. Plak de eerste baan behang tegen de loodrechte lijn aan die je zojuist op de muur getekend hebt. Als het goed is heb je nu aan de boven- en onderkant een stukje behang over. Dit kun je met behulp van een mesje op maat snijden.

Stap 5: De rest van de muur behangen

Na het aanbrengen van de eerste baan behang kun je dit herhalen door steeds de laatst geplaatste baan als lijn te houden voor de volgende.

Stap 6: Naden wegwerken

Er is een kans dat de naden van het behang zichtbaar blijven. Om dit weg te werken kun je gebruikmaken van een nadenroller en eventueel wat extra behanglijm. Hiermee werk je al deze oneffenheden weg!

 

Korrelige muur behangen

Is de muur die je wilt gaan behangen afgewerkt met sierpleister of spachtelputz? Dan raden wij je aan om eerst de korrel af te toppen met schuurpapier. Vervolgens kun je een laag Renovlies behang op de muur plaatsen, dit is een soort grondpapier. Vervolgens kan het behang eroverheen worden aangebracht. Ook kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te plaatsen, zo kun je meteen eventuele kabels wegwerken!

 

Zelf moeilijke hoeken behangen

Vaak maken mensen zich druk om het behangen van de hoeken van de kamer. Bij het behangen van de hoeken is het belangrijk dat de hoekbaan goed aansluit op de baan hiervoor. Vervolgens kun je het eerste deel van de baan strak vastplakken door eroverheen te wrijven. Knip vervolgens het overlappende gedeelte in en wrijf de rest van de baan tegen de tweede muur aan.

 

Behangwereld.nl voor jouw behangklus!

Alle benodigdheden voor jouw behangklus bestel je gemakkelijk en snel in de webshop van Behangwereld.nl. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over behangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!

© 2007 - 2024 www.behangwereld.nl | sitemap | rss